Puerh - prawdziwa czarna herbata

Herbata PUERH pochodzi z rośliny znanej jako herbata chińska (Camellia sinensis) i uzyskiwana jest dzięki specjalnemu procesowi przetwarzania i fermentacji, co nadaje herbacie Puerh unikalny charakter i smak.

Liście herbaty najpierw przetwarzane są jak herbata zielona, a następnie poddawane fermentacji, co nadaje im specyficzny smak i aromat. Wielu ludzi uważa ją za dojrzałą herbatę o bogatym i złożonym smaku.

Zawiera szeroką gamę substancji bioaktywnych, takich jak katechiny, kofeina, aminokwasy, witaminy, minerały, flawonoidy, polisacharydy, chlorofil.

Cena

19 €

Opakowanie

150 g

Siła natury

Herbata pochodzi w 100% z fermentowanych liści 75-150 letnich krzewów Camellia sinensis, a roślina-matka ma ponad 400 lat.

Napój ma piękny, ciemnoczerwony kolor, smak jest bogaty, kremowo-słodki, niepozbawiony jednak ziemistych nut typowych dla tego rodzaju herbaty.

Černý pravý čaj Puerh

Łagodny wilgotny klimat i górska lokalizacja zapewniają wystarczającą ilość wilgoci i promieni słonecznych, co ma wpływ na jakość herbaty. Zbiory i przetwarzanie miały miejsce w 2015 roku, od tego czasu herbata dojrzewa pod okiem doświadczonych mistrzów herbacianych.

Specyficzny zapach, który przyciąga miłośników herbat. Delikatny proces przetwarzania pozwala zachować wysokie stężenie antyoksydantów, dlatego jej działanie na organizm człowieka jest tak korzystne.

Przygotowanie herbaty

Woda
Jakość wody wpływa na smak herbaty. Użyj w miarę możliwości wody miękkiej lub filtrowanej. Wodę chlorowaną z wodociągu należy przegotować, co pozwoli na odparowanie chloru i zmniejszenie ewentualnego posmaku i zapachu chloru. Twarda woda może powodować mdły smak naparu oraz tworzenie się nieestetycznego osadu na powierzchni napoju spowodowanego wytrącaniem się garbników.

Przechowywanie
Przechowuj w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze do 25°C, z dala od obcych zapachów, najlepiej w oryginalnym, nieotwieranym opakowaniu. Po otwarciu przechowuj w szczelnych pojemnikach, najlepiej porcelanowych, ceramicznych, glinianych lub szklanych (nieprzepuszczających światła).

Parzenie na ciepło
5 g liści herbaty wsyp do dzbanka o pojemności 500 ml, zalej wodą o temperaturze 95-100°C (zaraz po zagotowaniu) i zaparzaj przez 5 minut. Następnie ostudź herbatę do temperatury poniżej 40°C.

Parzenie na zimno
5 g herbaty wsyp do dzbanka o pojemności 500 ml, zalej odstaną wodą w temperaturze pokojowej, liście herbaty pozostaw do zaparzenia bez sitka i włóż na noc do lodówki. Rano przelej zaparzone liście herbaty przez sitko.

Nie przekraczaj zalecanej dawki. Produkt nie jest przeznaczony jako zamiennik zróżnicowanej diety.

PUERH można łączyć